Válka v lese 3

Poslyšte tedy, čeho byli svědky naši vyslanci, když překročili řeku a usadili se ve stanu na mýtině.

Jednou za teplého slunného jitra uslyšeli jakoby vzdálené střílení z pušek při přestřelce. Naši lesní dopisovatelé si tam hned pospíšili.

Zjistili, že smrky už vyrazily do útoku: vyslaly svou leteckou flotilu zabrat uprázdněný prostor.

Slunce zahřálo velké smrkové šišky - a nastal praskot. Šišky totiž začaly jedna za druhou pukat. A přitom bylo pokaždé slyšet ránu jako z dětské pistole. Pevné šupinky šišek se hned natřásly, šišky se otevřely a jako z tajného vojenského úkrytu z nich vyletěly miniaturní větroně - semena. Vítr je uchvátil do svých rukou a kroužil s nimi hned nahoru, hned dolů a unášel je vzduchem.

Na každém smrku byly stovky šišek a v každé šišce se skrývala stovka větroňů - semínek. Mnoho z nich plulo vzduchem a sneslo se na mýtinu.

Jenže smrková semínka jsou těžká a mají jen jedno křidélko. Slabý vítr je nemohl donést daleko, a tak padala na zem a nedolétla ani do poloviny velké mýtiny. Teprve za několik dní, když začal foukat silný vítr, podařilo se jim obsadit celou svobodnou zemi.

Ale uhodily ranní mrazíky a hrozily, že jemná semínka zahubí bílá smrt. Přišel však teplý jarní deštík, půda rozměkla a přijala mladé přesídlence.

Zatímco rod smrků obsazoval mýtinu, kvetly za řekou osiky. V jejich hebounkých jehnědách teprve začínají dozrávat semena.

Uplynul měsíc. Blíží se léto.

V pochmurné zemi smrků nastal veselý svátek. Na větvích stromů se rozsvítily rudé svíčičky - mladé šišky. Smrky se vyparádily zlatými náušnicemi, které se naparují v tmavě zeleném chvojí. Kvetou a klidně připravují zásoby semen na příští rok.

Jejich letošní semena se zatím v půdě na mýtině nalévají teplou jarní vodou a bobtnají. Pomalu jim nastane čas, aby jako malé stromečky vylezly na světlo.

Ale břízky stále ještě nezačaly kvést.

Naši dopisovatelé jsou přesvědčeni, že novou zemi s konečnou platností ovládly smrky, neboť ostatní lesní rody promeškaly vhodnou dobu.

Zdá se tedy, že žádná válka není na obzoru.

Redakce počítá, že dřív než vyjde další číslo "Lesních novin", dostane od svých vyslanců nové podrobné zprávy.

Obrázek šištiček pochází od Andrey Zharkikh, publikováno pod licencí CC BY 2.0.